Permacultuur is een ontwerpmethode met de intelligentie van de natuur als uitgangspunt. Het laat zien hoe je voedsel kunt verbouwen door met de natuur samen te werken in plaats van ertegen.
Permacultuur gaat uit van de ethische principes zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Dit is toe te passen op alle facetten van de menselijke samenleving: voedselvoorziening, huizenbouw, stedenbouw, natuurgebieden, economieën, sociale organisaties. Deze wereldwijde beweging wordt momenteel het meest gebruikt in de landbouw en door hobby-tuiniers.
De permacultuurtuinier ontwerpt een tuin die het goed doet zonder dat ingrepen nodig zijn die tegen het natuurlijke ecosysteem ingaan. Kenmerkend is de nadruk op vaste eetbare planten en het (meervoudig) gebruik van (de relaties tussen) zon, water, wind, bodem, dieren, onderlinge samenhang van planten, functies van de tuin en gebruikers. Er heerst een grote diversiteit en er wordt eerlijk gedeeld met planten, dieren en bodemleven. Zo creëren we tuinen die voedsel leveren aan de mens en daarin efficiënter zijn dan industriële landbouw, terwijl ze de bodemvruchtbaarheid verbeteren, dieren voeden, een grote biodiversiteit herbergen en gezonde ecosystemen creëren of in stand houden.
Bij de Stichting kunt u meer informatie vinden, contact opnemen of een cursus Permacultuur volgen! Kijk daarvoor op: PermacultuurCentrum Haarlem.